top of page

Annenin İşe Dönüş Süreci ve Çocuklar

Updated: 5 days ago




Anneler, iş yaşamına geri döndüklerinde zihinlerinde birçok soru işareti olur.


Ben yokken bakımını kim üstlenmeli? Bakıcı mı, kreş mi, anneanne mi?

Onu nasıl uyutacaklar?

Biberona mı alışacak? Ya emmeyi bırakırsa?

Beni çok arar mı? Çok ağlar mı?


Bebeğinize bakım konusunda bir başkasına güvenmek kolay değildir. Neyse ki kimsenin anne ve çocuk arasındaki özel bağı yakalamasını, onu annesi kadar anlamasını beklememiz de gerekmez. Bebeğinizin farklı kişilerle farklı güvenli bağlar oluşturması, onu sakinleştiren, anlamak isteyen ve gözeten biri olduğu sürece güvenilir ve zenginleştirici bir deneyimdir.


Annelerin işe dönmesi, birçok defa ebeveyn - çocuk ilişkisini de olumlu etkileyebilir. Sosyal hayata, üretmeye dönüş, anne ruh sağlığına iyi geldiğinde; çocuk ruh sağlığına da iyi gelir. Tükenmiş annelik emeğini evde veren annelerde de çok rastladığımız ve oldukça anlaşılır bir durumdur. Sürekli bir arada olmak, zamanla bakımın daha mekanik hale gelmesine dair bir risk oluşturur. Bunu önlemek için de emeğini evde veren annelerin daha çok yorulması ve tükenmesi kaçınılmazdır.


İşe başlama süreci, özellikle öncesinde çocuğunuzla hep bir aradaysanız, ilk gün içi uzun ayrılık demektir. Bu da güvenli ayrışma için bir hazırlık, oryantasyon süreci gerektirir. Bu ayrılığa 3 ay kadar öncesinden içsel hazırlık yapmak, bebeğinize siz iş yerindeyken/evden çalışıyorken kimin bakım vereceğine dair kararınızı 3 ay önceden almak, rahatlatıcı olacaktır. Bu sırada kreş ve bakıcı arayışı da mümkün olabilir.


Kreşe ve bakıcıya güven sağlamış olmak önceliklidir. Bakıcınızla siz işe başlamadan 3-4 hafta, en az da 2 hafta önceden birlikte evde olmanız, hem sizin bakıcıya güvenmeniz, hem de ona temel konuları aktarmanız açısından kritik olacaktır. Bakıcı ile anlaşamama riski olduğundan, 1 ay öncesi, en ideali olabilir.


Bakıcı ile annenin bir süre birlikte bakım vermesi ve bakıcının bebeğinizle yalnız geçireceği saatleri zamanla artırmak, bebeğinizin oryantasyon süreci olacaktır. Eğer, siz çalışırken bakıcı ile birlikte olabilecek ve aynı zamanda bebeğinizin halihazırda bağlandığı baba, anneanne, babaanne gibi bakımverenler yanınızdaysa, 2 hafta gibi bir süre de yeterli olacaktır.


Bakıcı ile temel bakım, oyun, günlük rutin, sakinleştirme yöntemleri, bağ kurma ve temas gibi konularda beklentilerinizi paylaşmak, önemlidir. Ve bebeğinizin yanında, bakıcıya güvendiğinize dair sözlü ve sözsüz sinyaller vermeniz, onun sizin iyi anlaştığınızı görmesi, bebeğinizin de ona güvenmesi açısından değerlidir. Çocuğunuzdan ayrıldığınız anlarda, güven veren bir ses tonu, ona döneceğinizi söylemek, ona iyi gelir.


Bebeğinize biberon verip vermemek konusunda ayına göre karar verebilirsiniz. Bebeğiniz sizi özleyeceği için, sizinle emzirme bağını gündüz ve gece sürdürmek isteyecektir. Bir başja bakım verenle uyumaya da adapte olacaktır. Akşamları siz yine emzirerek uyutmayı tercih edebilirsiniz. Bebekler, anneleri ve diğerleri arasında ayrım yapabilirler. Sizin bu süreçte sütten kesmeniz veya uyku - meme bağlantısını kesmeniz zorunlu değildir.


Baba ile bebeğin ilişkisinin güçlü olması, bebeğin öncesinde babası ile uyuyabiliyor, sakinleşebiliyor olması, bu süreci çok daha kolay geçirmenize yardımcı olur.


Kamera sistemi sizi güvende hissettirecektir fakat ses ve görüntüleri sürekli izlemek, kaygı seviyenizi artırır. Her sesi ve ağlamayı bir sorun olarak yorumlayabilirsiniz, böyle anlarda sürekli izlemek ve dinlemek yerine, arkadaşlarınızdan ve sevdiklerinizden destek alın. Bebeğinizin iyi ve mutlu olup olmadığını onunla birebir ilişkinizden gözlemleyip çıkarabilirsiniz.

İlk zamanlar bebeğiniz akşamları huysuz olabilir, bu bir adaptasyon sürecidir. Böyle zamanlarda bebeğinizin daha fazla desteğe ihityacı olacaktır. Daha sık uyanabilir, daha fazla emmek isteyebilir, bu oldukça doğal bir taleptir.


Biliyoruz ki, zor da olsa, bu ayrılık sonunda ona iyi gelecek. Annesinin sosyal hayata dönmesi, üretime yeniden katılması annesine de bebeğine de iyi gelecek. Anne iyi oldukça bebek de iyi olacak. Hem evdeki maddi kaynaklar iyileşecek. Bebeğiniz de başkaları ile olmaya başaracak, ilişkileri zenginleşecek, ayrışabilecek ve siz her geri geldiğinizde, size olan güveni artacak....


Klinik Psikolog Hande Burcu Şimşek

Comments


bottom of page